д-р Иван Лазаров, урологЕнурезисът /нощното напикаване при децата/ не е заболяване. То не е и усложнение на друга болест. То е едно състояние, при което децата заспиват много дълбоко и се напишкват спейки, без да усетят това. Когато родителите ги вдигат нощно време, те стават, но не се събуждат напълно, а са в едно сомнамбулно състояние. Не осъзнават защо са станали, какво вършат и на сутринта не си спомнят нищо.

Самото медицинско наименование на това състояние говори за напикаване през нощта. Немалка част от децата се напикават и при следобедно спане. Лично аз смятам за по-правилно, това състояние да се нарича – НАПИКАВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА СЪН .

 

Обяснението за сега е следното

При заспиване се изключва част от кората на мозъка и всички структури намиращи се в тази зона спират да функционират.

  • Центърът, които задейства и регулира нервните вериги и дейности на мозъка свързани с пишкането, се намира извън зоната, която се изключва при спане. Така децата, или устискват до сутринта, или ако има много урина - СЕ СЪБУЖДАТ и отиват да изпразнят мехура.
  • При тези, които се напишкват, при спането се изключва по - голяма от обичайното част от кората на мозъка. В тази зона на изключване попада и въпросния център и престава да функционира. Затова урината изтича безконтролно и неусетно. 
    Това състояние се среща относително често. Хората обаче не се хвалят с това и избягват да го споделят. За това обикновено си мислят, че се случва едва ли не само на тяхното дете.

 

Има два вида нощно напикаване - първично и вторично

  • При първичното, от раждането си, децата не са спирали никога да се напишкват по време на сън. Детският мозък «узрява» и започва да контролира тази дейност между една и половина, и две годишната възраст. Не е нормално за дете над две годинки, да продължава да се напишква, като спи.
  • При вторичното, децата са спрели в нормалния срок.След някакъв период от време обаче започват отново да се напишкват. И при този вид причината е същата - тежко спане. Причината, обаче довела до появата на тежкото спане е СТРЕС. Добър, лош, приятен, неприятен - винаги стес, тоест силно изживяване, много силна емоция.

За сега не е установен ген причиняващ енурезис ноктурна. Установено е обаче че, почти винаги назад в родовете (до девето коляно) по майчина и бащина линия, е имало някой «сънливец», който се е напикавал по време на сън. Значи има някаква наследственност. В случаите когато няма такава наследственност,аз лично много силно предполагам, че отново се касае за стрес, прекаран от майката по време на бременността.

Това състояние е ненормално за организма и той се стреми да го нормализира. Детето може във всеки един момент да спре от само себе си.

Последната надежда е пубертета. НЕ СПРЕ ЛИ И ТОГАВА – ОСТАВА ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ ! Не е въпрос на бедност или заможност. И на най-богатите хора се случва, децата им да се напикават.

 

Лечение

Съвременно лекарство за това състояние няма в целия свят. В медицината се опитват лекарства създадени за други цели, обикновено за болести на централната нервна система, понеже причината е там. Спиране на напишкването се получава от 3 % до максимум 8.5 % от ползвалите лечението и то само във времето на приемане на лекарството. Децата на които това действа, трябва да приемат лекарството цял живот.Това не е възможно,тъй като тези препарати имат много и вредни странични ефекти.

Правят се експерименти и с хормонални препарати. Исползват се синтетични аналози на естествения АДИУРЕТИЧЕН ХОРМОН. В организма ролята на този естествен хормон е да регулира количеството на отделяната от бъбреците урина. Действието на естественния хормон е безотказно. Той може да накара бъбреците да спрат изобщо да отделят урина.

Идеята е, хормоналният препарат приложен вечерта, да накара бъбреците през нощта да намалят до минимум отделянето на урина. За съжаление, този ефект нещо не се получава. В моята практика съм имал контакт с над четиристотин деца, с напикаване по време на сън. Доста от тези, които съобщават, че са ползвали хормонални препарати, заявяват че, отделянето на урина се е увеличило. За нито едно дете не казаха ,че е спряло да се напишква.

За да не бъда пристрастен искам да отбележа следното. Към мен се обръщат само за деца, които се напикават. При немалка част от тях е прилагано какво ли не и не им е помогнало. Убеден съм, че има и такива , на които нещо е помогнало - не е възможно да няма. Аз съм лекар и знам, че няма сто процентов резултат, нито за лошо, нито за добро. Аз нямам информация за тези, които са се оправили, понеже те не ме търсят, защото не им е необходимо. Но ми прави впечатление големият брой на тези, които ми казват че, нищо не им е помогнало. Също сравнявам и данните, които колеги от чужбина ми изпращат,за резултатите от използването на лекарства.

Докато децата са малки, проблема е лесно решим, защото сега има памперси. Проблема започва, като поотраснат. Те не могат да отидат на екскурзия, на зелено училище, на лагер, на гости и на всякакви други места, ако се налага да преспиват извън дома си, в присъствие на чужди хора. Това много травматизира психиката им. У тях се създава убеждението, че не са като другите, че не са нормални. Ако напишкването не спре в пубертета, тази травма се задълбочава много, като дойде времето да имат интимен приятел, да създават семейство, също при желаещите военна кариера. Децата са неосъзнато много жестоки и много се подиграват на връстниците си с някакъв недостатък. Доста от възрастните пък са осъзнато жестоки.

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, МНОГО ВИ МОЛЯ, ДА РАЗБЕРЕТЕ И ЗАПОМНИТЕ СЛЕДНОТО:

  • Енурезис ноктурна не е болест и не е вследствие на прекарана болест. Децата се здрави, нормални и по нищо не се различават анатомично от другите.
  • Напикаването не се дължи и на спина бифида (недозатворена дъгичката на последния поясен прешлен). Установяването им едновременно е чисто съвпадение. Само около 20 % от децата с напикаване имат спина бифида. Много от децата пък със спина бифида не се напишкват. Тази «цепнатина» на прешлена се установява само на рентгеново изследване. Който Ви каже, че я напипва Ви лъже. Който Ви каже, че я затваря чрез масаж е изпечен шарлатанин.
  • Ликвидиран проблем с нощното напикаване означава: Ако е събрана малко урина в мехура, детето да се събуди сутринта сухичко. Ако бъбреците отделят много урина през нощта, детето трябва да се събуди и да отиде на тоалетната. Един път, два пъти, три пъти – в зависимост от отделената урина. Ако трябва много пъти – НО ДА СЕ СЪБУДИ , това трябва да се постигне.
  • Ограничаването на пиенето на течности след 17 – 18 часа, не решава проблема изобщо. Колкото и да не пие вода, поне един път ще се напикае. Освен това, колкото повече му забранявате, то толкова повече иска – това също е психотравма.

 

ЕФИКАСНОТО СРЕДСТВО ПРОТИВ НОЩНО НАПИКАВАНЕ, което приготвям, в много висок процент и трайно решава проблема . За повече информация за сиропа, отидете на моите продукти.