Простатна жлеза имат само мъжете. Разположена е на много стратегическо място - под пикочния мехур, точно на изхода му. Канала по който урината изтича от пикочния мехур, се нарича уретра. От всички страни тя е обграден а от простатата - тоест уретрата „пронизва” жлезата почти през средата.

простата

Простатната жлеза е част от мъжката полова система. Има формата и приблизително големината на излязъл от зелената си обвивка кестен. И също както кестенът има много плътна кафява обвивка, така и простатата има много плътна, но лъскаво бяла обвивка наречена капсула. Вътре представлява мускулна маса пронизана от множество каналчета (жлези), които произвеждат белезникава течност. Това е простатен секрет, който е течната среда за сперматозоидните клетки. Този секрет осигурява всичко необходимо на сперматозоидите за да бъдат жизнени и смесен със сперматозоидните клетки представлява спермата.

 

Функции

Все още не са изолирани простатни хормони. Въпреки това простатната жлеза, заедно с тестисите, играе роля върху сексуалната сила на мъжа и неговата оплодителна способност.

Играе определяща роля и върху микцията – уринирането (пикаенето) при мъжете.

 

Простатната жлеза има три основни заболявания

  • drawing of inflamed prostateПРОСТАТИТ, който най- често е хроничен. Много рядко протича като остро заболяване.

 

  • drawing of an enlarged prostate.ДПХ (Доброкачествена Простатна Хиперплазия). Означава, разрастване на жлезата, което е нераково (доброкачествено) заболяване. По - старото наименование е ПРОСТАТЕН АДЕНОМ.

Прочетете също: Операцията на простатата при ДПХ (Аденом) може да се избегне  • a drwing og the four stages of bladder cancer.КАРЦИНОМ НА ПРОСТАТАТА. Злокачествено разрастване на простатата, което е раково заболяване.

Прочетете също: Рак на простатата 

СИМПТОМИТЕ при заболяването на простатата се проявяват основно, като смущения в уринирането, поради това че тя е разположена на изхода на пикочния мехур. Поради това и при трите заболявания, и основните оплаквания са едни и същи, значи САМО ПО ОПЛАКВАНИЯТА ДИАГНОЗА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ.

Затова, при наличие на оплаквания, мъжът винаги трябва да бъде прегледан. Прегледът ще ни даде в над 90% диагнозата и ще ни покаже, какви по специални изследвания е нужно да се направят.

 

Важно!

Мъжете са страхливи когато се касае за тяхно заболяване и много трудно, и сравнително рядко сами вземат решение да отидат на преглед. Най - често жените им ги водят при уролога. 

С този текст искам да обърна внимание на жените към проблема и да апелирам към тях – НАБЛЮДАВАЙТЕ МЪЖЕТЕ СИ! При най - малкото съмнение за възникване на проблем, направете всичко възможно, те да си направят преглед при уролог. Защото, колкото по - навреме, толкова по-добър краен резултат.

 

Операцията на простатата при ДПХ (Аденом) може да се избегне

 

Хиперплазия на простатата се получава във все по млада възраст

Докато преди около петдесет години, все още се приемаше , че хиперплазията започва де се проявява след петдесет годишна възраст и то при само около половината от мъжете – то от много години нещата вече са съвсем други.

Лично аз имах пациент на 29 години с огромна простата. Между 30 и 40 годишна възраст  имам десетина пациенти с увеличена простата.

През осемдесетте години на миналия век, имам оперирани в урологичната клиника на Окръжна болница във Варна, четирима пациенти с ДПХ на възраст между 40 и 50 години. Сега вече не прави впечатление пациент под петдесет годишна възраст - с ДПХ.

Според официални проучвания до 90% от всички мъже в България имат ДПХ (но не всички търсят лекарска помощ), като 71 % от тях са все още в трудоспособна възраст. Аз лично оставам с убеждението,че в България няма мъж, който до края на живота си да не заболее от ДПХ или РАК на простатата.